Pediatrikcirkeln

Välkommen till Pediatrikcirkelns informationssida!

Vill du anmäla dig till andra varvet av Pediatrikcirkeln men är för otålig för att läsa hela sidan?

  1. Anmäl dig här.
  2. Gå med i diskussionsgruppen
  3. Köp boken och mysläs i väntan på att Pediatrikcirkeln drar igång, preliminärt i slutet av mars 2018.

Vad är meningen med Pediatrikcirkeln?

Pediatrikcirkeln finns för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta ST-läkare har nog gjort mer eller mindra ambitiösa försök att läsa regelbundet. Efter ett tag brukar livets andra göromål komma emellan och då är det lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa, eller till tjugohundraaldrig. Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att hålla farten uppe genom att erbjuda en struktur för läsningen och frågor som måste besvaras vissa veckor. Du behöver inte vara ST-läkare inom barn- och ungdomsmedicin för att delta i Pediatrikcirkeln, bara vilja förkovra dig inom ämnet.

Hur började det?

Första varvet av cirkeln startade hösten 2015, löpte under fem terminer och avslutades till jul 2017. Det varvet baserades på fjärde upplagan av boken. Intresset blev stort. Hösten 2017 skrev Läkartidningen en artikel om Pediatrikcirkeln. Idén kommer från början från ÖNH-kliniken i Uppsala, via en annan annan artikel i Läkartidningen.

Hur ska Pediatrikcirkeln se ut under 2018?

Andra varvet av Pediatrikcirkeln kommer preliminärt att starta vecka 13, alltså i slutet av mars, 2018. Först ska formen ändras något och frågorna uppdateras. Andra varvet av cirkeln kommer att följa femte upplagan av boken. Andra varvet kommer att löpa över två terminer, alltså mer koncentrerat än första. Då blir det lättare att planera in Pediatrikcirkeln som en del av sin specialiseringstjänstgöring, och argumentera för att få studietid avsatt för genomförandet. Vill du anmäla dig redan nu? Se överst på sidan!

De två som tar över administrationen av Pediatrikcirkeln, Karin Lundberg och John Terlinder, filar just nu på detaljerna för andra varvet. Vi återkommer med mer information på diskussionsgruppen och hemsidan.

Men jag har bara gjort halva första varvet och tänkte göra klart det nu. Hur blir det för mig nu då, när upplaga och tempo ändras?

Alla frågor från första varvet kommer att öppnas i januari 2018 och framåt så att du själv kan göra klart dina ogjorda veckor. Det kräver ingen nyanmälan. Eftersom det är individuellt vilka veckor man har kvar kan vi inte erbjuda någon gemensam struktur men förslagsvis tittar du på lässchemat för första varvet och lägger upp en egen plan.

Alternativet är att köpa femte upplagan av boken och hoppa på andra varvet av Pediatrikcirkeln för de kapitel du har kvar. Det kräver separat anmälan (se överst) till andra varvet.

Om boken

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte upplagan. Boken var uppskattad under första varvet av Pediatrikcirkeln. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas.

Om frågorna

Varje vecka kommer du som deltagare läsa ett antal sidor i boken enligt ett lässchema som kommer att publiceras här på hemsidan. Till avsnittet publiceras frågor, skrivna av svenska ST-läkare och specialister inom barn- och ungdomsmedicin, på sajten Classmarker. Som deltagare besvarar du frågorna och får direkt återkoppling. Vi återkommer med mer information om upplägget för andra varvet på diskussionsgruppen och hemsidan.

Om diskussionsgruppen

En viktig del är diskussionsgruppen, öppen för alla deltagare i Pediatrikcirkeln. Där kan man diskutera cirkeln, komma med synpunkter eller se vad de andra deltagarna tycker om senaste veckans frågor. Framför allt är det där du först hittar information om när andra varvet av cirkeln drar igång. Observera att du måste anmäla dig separat till diskussionsgruppen, se ovan.

Vill du veta mer?

Tveka inte att kontakta pediatrikcirkeln@gmail.com om du vill veta mer. Vill du prata med någon? Ring initiativtagaren Daniel Gedeborg på 0730-780587.


access_time 2017-12-19 00:24:52