Pediatrikcirkeln

Pediatrikcirken har blivit stor och skaffat egen hemsida!

Ni hittar nu all info här!

(http://www.pediatrikcirkeln.se/)

 

Om Pediatrikcirkeln

Vill du anmäla dig till Pediatrikcirkeln men är för otålig för att läsa hela sidan?

 

Vad? Pediatrikcirkeln finns för dig som vill få ordning på inläsningen av teorin inom barn- och ungdomsmedicin. De flesta ST-läkare har nog gjort mer eller mindre ambitiösa försök att läsa regelbundet. Efter ett tag brukar livets andra göromål komma emellan och då är det lätt att skjuta upp arbetet till nästa vecka, nästnästa, eller till aldrig. Pediatrikcirkeln kan hjälpa dig att hålla farten uppe genom att erbjuda en struktur för läsningen och frågor som måste besvaras vissa veckor. Du behöver inte vara ST-läkare inom barn- och ungdomsmedicin för att delta i Pediatrikcirkeln, bara vilja förkovra dig inom ämnet.

 

När? Du kan anmäla dig och börja delta i Pediatrikcirkeln när som helst. Anmäler du dig mitt i terminen hoppar du bara in och börjar med aktuellt kapitel och fortsätter tills du har gått igenom hela boken.

 

Hur? Pediatrikcirkeln löper över ett år. Därmed läser du hela boken på två terminer. Varje vecka öppnar ett nytt kapitel och varje kapitlet är öppet i tre veckor. Det vill säga; vid varje given vecka är cirka tre kapitel/tre veckor öppna, så man kan själv styra när man vill sätta sig med boken och frågorna. Vi har återkommande ”lov” inklusive ett längre jul och sommarlov. Under loven öppnas alla veckorna så att man kan komma ifatt. Varje vecka läser man cirka 15 sidor. Räkna med att du behöver sätta av cirka 1h/vecka för att läsa och svara på frågorna.

 

Redaktörerna

Karin Lundberg, ST-läkare i pediatrik i Linköping och John Terlinder, Barnläkare, ledamot i BLF utbildningsutskott, överläkare, fd studierektor, fd ansvarig för bakjoursutbildningen i sydöstra sjukvårdsregionen.

 

Boken

Vi utgår från en prisbelönt, brittisk lärobok i pediatrik: Illustrated Textbook of Paediatrics av Lissauer & Carroll, femte upplagan, 550 sidor. Boken var uppskattad under första varvet av Pediatrikcirkeln. Med boken följer en digital version som är väl anpassad för mobiler och surfplattor. Boken siktar mot tidig ST-nivå men är bra läsning för alla som vill befästa sin allmänpediatriska kunskapsbas och är perfekt för den överläkare som vill fräscha upp sina kunskaper inom fält utan för sitt specialområde.

 

Hur började Pediatrikcirkeln?

Daniel Gedeborg är Pediatrikcirkelns grundare. Den första redaktionen ner offantligt mycket energi och entusiasm för att få ihop det. Första varvet av cirkeln startade hösten 2015, löpte under fem terminer och avslutades till jul 2017. Det varvet baserades på fjärde upplagan av boken. Intresset blev stort. Hösten 2017 skrev Läkartidningen en artikel om Pediatrikcirkeln. Idén kommer från början från ÖNH-kliniken i Uppsala, via en annan annan artikel i Läkartidningen.

 

Ursprungliga arbetsgruppen

Projektledare och redaktör

Daniel Gedeborg, Kristianstad

 

Redaktör

Lisa Törnudd, Linköping

 

Arbetsgrupp och frågeskrivare

Per Brolin, Karlstad

Henrik Hill, Västerås

Magnus Svensson, Örebro

I början var även Pontus Challis, Sundsvall,

och Maria Henningson, Göteborg, med i arbetsgruppen.

 

Externa frågeskrivare

Anna-Karin Edstedt Bonamy, Stockholm

Jens Böhmer, Göteborg

Antonios Loizos, Stockholm

Erika Lystedt, Falun

Sara Längström, Örebro

Henriette Loizos, Stockholm

Linda Nyberg-Pronk, Kristianstad

Bo Selander, Kristianstad

Emma Wallgren, Karlskrona

Anna Walås, Linköping

 

Pilotdeltagare

Irene Devenny, Linköping

Maria Lodefalk, Örebro

 

För mer info Tveka inte att kontakta pediatrikcirkeln@gmail.com om du vill veta mer. Vill du prata med någon? Ring redaktörerna, John Terlinder, barnläkare/Öl på 0736-496302 eller Karin Lundberg 070-6656933. 

www.pediatrikcirkeln.se

 

 

 

 


access_time 2018-05-23 12:48:06