Årets ST-handledare i pediatrik 2024

Lisen Ignell, barnläkare vid Helsingborgs lasarett, har blivit utsedd till Årets ST-handledare 2024.

Utmärkelsen tilldelas den barnläkare som under det gångna året har gjort den mest värdefulla insatsen för ST-läkarna i pediatrik i Sverige.

Så här löd motiveringen från ST-läkarna vid Helsingsborgs lasarett:

”Som barnakutens inofficiella queen roddar hon snuvor blandat med respinsufficienser, svåra samtal och stressade kollegor. Lisen tar sig tid att utbilda mer oerfarna kollegor även i svåra och pressade situationer. Hon har bland annat utvecklat scenarioträningar där vi utbildningsläkare får växa in i teamleaderrollen. Hon lär oss att ha helikopterperspektiv i akutrummet, att tänka zebror även om det vanligtvis är hästar.

Lisen är kollegan som inte bara artigt frågar ”hur är läget”, hon tar sig tid, lyssnar, stöttar och finns där när vi kollegor behöver det. Hon pushar oss utbildningsläkare att inte nöja oss med dåliga arbetsvillkor och omöjliga schema. Lisen är personen som behandlar anafylaxin på klinikfesten. Lisen är kollegan som kommer ihåg detaljer och har alltid en godisbit i fickan när energin tryter. Lisen tar ofta underläkarnas parti i de ibland hetsiga morgonmötesdiskussionerna.

Vi önskar att alla någon gång får jobba med en handledare som Lisen -hon är ovärderlig!

Lisen tack för att du är du”

Handledarpriset instiftades av Barnläkarföreningen år 2015 för att lyfta fram och uppmuntra de värdefulla utbildningsinsatser som görs varje dag runt om i Sverige. Priset, som förutom äran består av blommor, diplom och 10.000 kronor delas ut under Barnveckan.

Priset skall tilldelas den barnläkare som under det gångna året har gjort den mest värdefulla handledarinsatsen för ST-läkare i pediatrik i Sverige. Det kan röra sig om såväl ST-läkares huvudhandledare som kliniska handledare under någon särskild placering. Även studierektorer som har gjort fina insatser inom handledning kan nomineras.


Publicerad
2024-06-12 av webmaster